Web stránka Oszkár Világi

Press

Mal by vyhrať program, a nie len čísla (2.)

Pred mesiacom som napísal článok, ktorý vyvolal emócie. Ešte raz sa k téme volieb vyjadrím a poukážem na javy, ktoré deformujú verejnú diskusiu. V podnikaní sa pri riešení ťažkých situácií používa pojem „out of the box“. Pred voľbami mal každý svoje očakávania. Po nich však nastal stav, ktorého štandardné riešenie neumožňovalo zostaviť stabilnú vládu. Poukázal som, že riešením je, ak štandardné strany (s programom a organizačnou štruktúrou) prevezmú zodpovednosť a v duchu myslenia „out of the box“ začnú rokovať o koalícii. Výzva patrila každej štandardnej strane vrátane SaS, a nie iba Mostu. Tento názor podporil aj prieskum, podľa ktorého väčšina zahraničných investorov volá po stabilnej vláde.

Pokiaľ ide o môj vzťah k strane Most-Híd, konštatujem, že som nikdy neprispel finančným ani iným darom tejto strane. Nemám žiadny vplyv na rozhodnutia tejto strany. Kto tvrdí niečo iné, musí to dokázať, inak kriví verejnú diskusiu. V médiách však pracujú aj jednotlivci, ktorí sa podľa vzoru západných žurnalistických osobností chcú dostať do pozície kľúčových mienkotvorcov. Na to však nestačí, že človek 20 rokov sedí v kaviarni a k realite má vzťah cez noviny a informácie od kaviarenských kamarátov. Títo novinári delia svet na morálnych intelektuálov a nemorálnych podnikateľov. Ako by svet dopadol, keby nás viedli, ilustruje správa o blížiacom sa krachu súkromnej Akadémie médií, ktorú viedlo veľké meno našej žurnalistiky. Karl May tiež napísal perfektné knihy o Indiánoch bez toho, aby bol v Amerike.

Ďalšou zaujímavosťou je, ak žurnalista napíše článok a uvedie, že je to v rámci projektu boja proti korupcii. V preklade to znamená, že túto prácu platí nadácia. Takže existuje objednávateľ, ktorý si článok objedná na mieru a zaplatí zaň. Malá ilustrácia tvorby takýchto článkov. Pán Leško tento týždeň napísal, že som s premiérom Ficom navštívil Líbyu (to pre neho značí, že aj po pravicovej vláde sa mi osobne darí) a potom, že o tri roky som sa stal šéfom Slovnaftu. Pravdou však je, že už od roku 2006 som šéfom Slovnaftu a z tejto pozície som navštívil Líbyu ako súčasť delegácie premiéra. To však do objednávky pána Leška nezapadalo, takže to trošku prepísal.

Onedlho po nás Líbyu navštívil aj Tony Blair a v jeho delegácii bol šéf BP. Ten podpísal obchody s líbyjskou vládou, ale v Británii sa to nevníma ako hendikep šéfa BP. Každý si totiž myslí, že robil svoju robotu, zastupoval záujem tímu, zamestnancov, akcionárov a aj Británie, lebo platí dane do štátneho rozpočtu.